Verhalen

Onlangs, op een netwerkcruise voor vrouwelijke ondernemers, heb ik Anneke leren kennen. Zij runt een zeilschool aan de Maas in Belgisch Limburg. Omdat ik nog nooit heb gezeild nodigt ze me uit voor een zeilinstructie aansluitend aan een netwerkbijeenkomst op haar bedrijf. Dat zijn veel vliegen in één klap: netwerken, nieuwe mensen leren kennen, de grens over, kennismaken met zeilen en met het bedrijf van Anneke.

De instructie smaakt naar meer. Ik ga op zeilcursus. Voor de kenners: CWO1. Drie leerlingen drie dagen in een Valk. We worden bekend gemaakt met de zeiltermen en leren over veiligheid, over de wind, over koers bepalen, aftuigen, overstag gaan en een oogje in het zeil houden.

 

Als mediator en bemiddelaar houd ik een oogje in het zeil van een mediation- of onderhandelingstraject. Dat doe ik door te kijken en te luisteren, de grenzen te bewaken en de vertaalslag te maken. En, soms, in de rol van advocaat van de duivel, om via een interventie met een of beide partijen in een afzonderlijke sessie, partij(en) tot een concessie aan te zetten, water bij de wijn te doen of overstag te gaan.

 

Het is voor mij een uitdagende en dankbare taak als mediator en bemiddelaar in een crisis of conflict. Ik heb geen enkel belang dan partijen te helpen uit een impasse te geraken. Dat doe ik door het gesprek op gang te brengen en duidelijkheid te verschaffen, teneinde een koers te kunnen bepalen in de richting van een oplossing die beide partijen past. 

 

Deze blog is eveneens als column verschenen in de Nijmegen Business, jaargang 31, nummer 3, juni 2015