Leerschool

Afgelopen weekend was ik druk met mijn administratie. De afspraak met de accountant over de jaarstukken van 2014 stond immers voor maandagochtend gepland. Ik was eerder die week al begonnen met het ordenen van de facturen en de bankafschriften en had een aanvang gemaakt met het Excelbestand en de werkurenstaat. Dan nog is het een hele klus om alles netjes, op tijd en liefst kloppend aan te leveren. Wat dat aangaat heb ik goede voornemens gemaakt voor het boekjaar 2015. Met een ander programma en de ondersteuning door de accountant moet dat gaan lukken.

 

Boekhouden. Oftewel het systematisch vastleggen van financiële feiten. Word je daar blij van? Ja, in zekere zin wel, al is een terugblik op de financiën niet altijd vrolijk stemmend. De afspraken die ik heb gehad met weinig of geen resultaat voor mijzelf en de soms grote uitgaven voor bepaalde (goede) doelen. In die zin geeft een boekhouding niet alleen een overzicht over een voorbije periode maar ook inzichten en aanknopingspunten om dingen anders te gaan doen. Met andere woorden, de boekhouding kan een leerschool zijn als je bereid bent te kijken en te luisteren naar wat de financiële feiten je willen zeggen.

 

Gelukkig kan ik goed met geld omgaan. Dat heb ik van mijn moeder geleerd. Mijn ontwikkeling op financieel gebied is om in de flow te blijven met mijn portemonnee. Om de dingen te kunnen blijven doen waar ik blij van word, zoals uit eten of gaan varen. Ook dan is het in het Kinrooise goed toeven.

 

Deze blog is eveneens verschenen als column in 't Blaadje Kinrooi van 27 juni 2015