Vakantiegevoel

De zomervakantie is begonnen. De scholen zijn gesloten, de lokalen opgeruimd en de gangen leeg. Vakantie voor mij is afsluiten, op weg gaan, onderweg zijn en ontmoetingen met andere landen en culturen. Inspiratie en energie opdoen. Mijn hoofd leeg maken en genieten van de schoonheid en de stilte van de natuur. Het ruisen van de zee en een wandeling langs de branding.

 

In de leesmand in mijn woonkamer liggen de zomeruitgaven van verschillende magazines. Op de voorpagina van het Huisnieuws staan vier kinderen rond een dikke boom. Het doet me denken aan toen ik bij de drie bomen, rode beuken, stond op een erf aan de Breeërsteenweg in Kinrooi. Prachtige bomen, reusachtig groot en al meer dan 100 jaar oud. Vanaf de kruising met de Venlosesteenweg zie je ze in de verte al staan. Ze wuiven. Bloedrode monumenten in een omgeving van groen en blauw.

 

Wist u dat een beuk van 100 jaar oud in de bloei van zijn leven is? En dat die nog wel 200 jaar voor de boeg heeft? Ik las op Twitter dat zo’n boom een koelvermogen heeft van wel 10 airco’s. En dat het onder die boom op een hete dag, wel zo’n 10 tot 15 graden koeler is. Dat is heerlijk verfrissend. Maar vooral is het bij zo’n boom goed aarden. Met blote voeten in de restanten beukennootjes van vorig jaar, heel dicht bij de stam, kijkend langs de stam omhoog, grijsgroen en taps toelopend, en met een bladerdek van wel drie huizen hoog en breed. Dat is zo adembenemend mooi en groots.  Daar kan geen vakantiegevoel tegenop.

 

Deze blog is eveneens verschenen als column in 't Blaadje Kinrooi van 11 juli 2015