Botenparade

Morgen varen de Tall Ships van IJmuiden naar Amsterdam. Tall Ships komen uit alle delen van de wereld en zijn de sterren van het bal. Het bal heet Sail Amsterdam 2015. De schepen en replica’s van weleer dragen prachtige namen: Nautica, Belem, Bel Espoir, Halve Maan en Esmeralda. Deze laatste grande dame komt uit Chili maar haar reputatie is niet onomstreden. Oude dames zijn het. Sommige schepen vervoerden in de VOC-tijd al specerijen van de Oost naar de West. Zeekastelen zijn het.

 

Luchtkasteel. Dat is niet een variant op een kasteel in de lucht maar van lucht. Gebakken lucht wordt het ook wel genoemd. Kent u deze uitdrukking? Of wordt dit gerecht alleen in Nederland opgediend? Hoe dan ook, het heeft niet veel om het lijf, de inhoud is luchtledig. Het is te vergelijken met een soufflé. Het is lekker maar het stelt niet veel voor, alsof het van lucht is. Eén vingerknip en het mooie verhaal verdwijnt als sneeuw voor de zon.

 

Sail organiseert ook een Pieremachochel. Dat is een vrolijke tocht van alternatieve schepen door de grachten van Amsterdam, omlijst door live muziek en door duizenden toeschouwers bekeken en aangemoedigd. Zo ook voer begin van deze maand de Canal Parade door dezelfde grachten, een spektakel onder alle kleuren van de regenboog. Een bonte parade van mannen en vrouwen die op een feestelijke manier laten zien waar zij voor staan en strijden. Zichtbaarheid van diversiteit. Gelijkwaardigheid, inmiddels een verworven goed en synoniem aan vrijheid. En dat is geen luchtkasteel.

 

Deze blog is eveneens als column verschenen in 't Blaadje Kinrooi jaargang van 22 augustus 2015