Hybride familie

Wat doe je als je acquisitie je niet brengt waar je wilt zijn? Als je hebt gemerkt dat de woorden ‘we houden contact’ veelal loze woorden zijn, een vage belofte die niet zelden het tegendeel betekent. Het is fijn dat het thuisfront dan met je meeleeft en je ondersteunt. Je partner, kinderen of ouders. Het familievuur als een waakvlam, soms hoog oplaaiend bij gebeurtenissen die daar om vragen, maar meestal een lopend vuurtje.

 

Met bevriende ondernemers en ondernemende vrienden praat ik regelmatig over mijn ervaringen als relatieve nieuwkomer op de ondernemersmarkt. Over vallen en weer opstaan. Over op jezelf blijven vertrouwen, ook als de tijd begint te dringen. Dat zijn altijd bijzondere ontmoetingen, waar in vertrouwen een band wordt gesmeed, als een hybride familie.

 

Familie als een uniek gezelschap met een veelvoud aan vormen, toestanden, erfenissen en mogelijkheden van dat wat familie heet - liefde, loyaliteit en oeroude lasten. Familieperikelen, breuken, rafels en losse eindjes, niet uitgesproken en torenhoge verwachtingen, geschonden en opgebroken vertrouwen. Over wat zoiets met je doet. Over hoe je daar mee om kunt gaan. Over willen afhaken. Over ‘You can check out any time but you can never leave’, zoals ook de laatste regel luidt van Hotel California van de Eagles.

 

Familiewaarden en -wetten zijn geen gemakkelijk stukken om te begrijpen, betekenis en houvast aan te geven en te vormen naar een individuele maat of een persoonlijke gevoel. Wel fijn om daar mee bezig te zijn.

 

Deze blog is ook als column verschenen in de Nijmegen Business jaargang 31 nummer 6, november 2015