Aarzelmaand

Op het moment dat ik deze column schrijf valt de avond. Vandaag was het een prachtige dag, zonnig en met een warm briesje. Je zou denken dat het voorjaar was. Aan de vele bladeren op de straten en de herfstkleuren zie je dat het najaar is en weet je dat de winter in aantocht is. De dagen worden korter, zeker nu de klok is verzet, en het is vroeger donker. De kaarsjes gaan aan voor de sfeer in huis en het warme licht.

 

Waar de winter een tijd is van rust en stilte, is de herfst een tijd van verandering. De bladeren aan de bomen maken plaats voor kale takken. Hoor, de wind waait door de bomen, zingen de kinderen in Nederland. De herfst is bij uitstek een periode van stilstaan bij wat je nodig hebt om de winterperiode te overbruggen en wat je zeker wilt laten groeien, volgende lente. De volle maan van aankomende nacht heeft als toepasselijk thema overleven en transformatie.

 

Oktober wordt ook wel de aarzelmaand genoemd, naar de oude betekenis van aarzelen, achteruitgaan. Andere oude namen zijn ossenmaand, die verwijst naar de slacht voor de winter, en wijnmaand, de periode waarin de druiven geoogst worden. Er zijn ook weerspreuken over de maand oktober. Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn; maar is hij nat en koel, ’t is van een zachte winter ’t voorgevoel. Warme oktoberdagen, februari vlagen. Blinkt oktober in zonnegoud, de winter volgt dan snel en koud. Brengt oktober veel vorst en wind, zo zijn januari en februari zeer mild. Over een paar maanden weten we het.

 

Deze blog is ook als column verschenen in ´t Blaadje Kinrooi van 31 oktober 2015