Je suis

De winter is in aantocht. De dagen worden merkbaar korter en de temperatuur overdag daalt al tot het vriespunt. De aanblik naar buiten is mistroostig. De meeste bomen hebben hun bladeren laten vallen. De takken zijn tot staken geworden en de ruimte daartussen is leeg en kan geen onderdak of schuilplaats meer bieden aan vogels of insecten.

 

Politiek is het allerminst winter. In uw land is de noodtoestand afgekondigd. Weliswaar tijdelijk en alleen in Brussel, maar dan toch. Afgelastingen wegens terreurdreigingen. Lege ruimten en straten die gevuld zijn met veiligheidsbeambten. De spontaan aangetreden tsunami van katten op Twitter brengt een tegenpool van glimlachen en kostelijk vermaak.

 

Ondertussen in Nederland zijn de tien woorden genomineerd die in aanmerking komen voor het Woord van het Jaar. Wat te denken van een aardbevingskamer, een poortjesspringer of een welkomstwinkel? Waar moet u aan denken bij het tinderellasyndroom  of een appnek? Een dronie of een scheurjurk? Stuk voor stuk zijn het woorden die aangeven wat er in het afgelopen jaar in Nederland speelde en wat de sfeer daarbij was. Mijn voorkeur gaat uit naar een woord uit de categorie jongerentaal. Smexy, dat betekent intelligent en beschikkend over sexappeal. Ook de lifestyle woorden gezondigen, dat is op een relatief gezonde wijze zondigen tegen een dieet, en fitspiration kunnen op mijn steun rekenen. Omdat het woorden zijn die bij mij passen. En bij mijn nieuwe levensstijl. Vrijdag ga ik daar mee beginnen. 

 

 

Deze blog is eveneens als column verschenen in 't Blaadje Kinrooi van 28 november 2015