De rode draad

Op het moment dat ik deze column schrijf, loopt het jaar ten einde en kijk ik terug op de gebeurtenissen die zijn gepasseerd en de gesprekken die zijn geweest. Over wat het me heeft gebracht, of juist ook niet. Over de dingen die niet zijn gebeurd, maar die ik wel had verwacht, of op had gehoopt, stiekem. De rode draad te vinden.

 

Soms helpt het om achterom te kijken en te zien waar je vandaan komt. De punten met elkaar te verbinden. Connecting the dots, zegt Steve Jobs. Want vaak begrijp je pas veel later waarom een deal niet is gesloten, een afspraak niet is door gegaan of het resultaat is uitgebleven. Soms helpt het om terug te gaan naar het begin, je intentie. Ik heb leren luisteren tussen de regels door en naar wat er niet wordt gezegd. Gezien wat er mist en wat er niet klopt. Fouten gezocht met een spiegel.

 

Als bemiddelaar en onderhandelaar kan ik ook u zakelijk, bestuurlijk of privé bijstaan, voor als de weeffouten en de tekortkomingen zijn vastgelopen en verworden tot een kluwen van onbegrip en misvattingen. Bijvoorbeeld als interim secretaris bij een doorstart of verandering. Ik zorg dat zaken goed geregeld zijn, bestendig het vertrouwen en borg de communicatie intern en extern. Zie een situatie als een borduurwerk: een achterkant die de mooie voorkant bij elkaar houdt: draden, knopen, losse eindjes en rafels die met elkaar vervlochten zijn. Van dit ondoorgrondelijke weefwerk maak ik een mooi plaatje aan zowel de voor- als achterzijde.

 

Deze blog is eveneens als column verschenen in Nijmegen Business januari 2016